Dietetyczna babka zebra w niecodziennym wydaniu, gdyż zamiast zebry był zając. 😉 Taka forma idealnie będzie pasować na wielkanocny stół.

Składniki:

  • 4 jajka
  • 1,5 szklanki mąki kokosowej
  • 1 szklanka mąki jaglanej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 6 łyżek erytrolu
  • 7 łyżek oleju kokosowego extra virgin
  • 1 szklanka wody gazowanej
  • 2 łyżki kakao o obniżonej zawartości tłuszczu
  • kilka kropel aromatu waniliowego

Przygotowanie:

  1. Jajka ubij z erytrolem.
  2. Dodaj szklankę wody i olej kokosowy.
  3. Dodaj mąkę i proszek do pieczenia.
  4. Wyrób ciasto za pomocą miksera.
  5. Rozdziel na dwie połowy (jedna mniejsza).
  6. Do jednej części (większej) dodaj aromat waniliowy, do mniejszej 2 łyżki kakao. Wymieszaj (mikserem) każdą część.
    * ciasto będzie bardziej gęste, niż klasyczne robione ze zwykłej mąki
  7. Rozgrzej piekarnik.
  8. Masę przełóż do formy zamiennie.
  9. Piecz około 1h w temp. 180 °C

 

Gdybym miała porównywać do klasycznej babki zebry, wybrałabym wersję dietetyczną, jest pyszna. 😉 

 

Sprawdź przepis na WIELKANOCNE BABECZKI <PRZEPIS>