Ciasto marchewkowe fit to pomysł na szybki i zdrowy deser. Ciacho jest proste w przygotowaniu, a składniki na pewno każdy posiada w swoim domu.  Dietetyczne ciasto marchewkowe jest idealne na święta Bożego Narodzenia i Wielkanoc, podane na przyjęciu urodzinowym również sprawdzi się doskonale. Jest bardzo uniwersalnym ciastem, które przypadnie do gustu każdemu. Zapraszam po przepis 🙂

Przepis na ciasto marchewkowe w wersji FIT:

  • 200g mąki kokosowej
  • 50g mąki pełnoziarnistej
  • 4 jajka
  • 300g marchewki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 3 łyżki erytrolu
  • 2 łyżki miodu
  • 3 łyżki nierafinowanego oleju kokosowego
  • 1 płaska łyżka cynamonu
  • 1 łyżeczka imbiru
  • 2 płaskie łyżki cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
  • 1 płaska łyżka przyprawy korzennejciasto marchewkowe

Przygotowanie ciasta marchewkowego:

  1. Marchewkę umyj i obierz.
  2. Zetrzyj marchewkę na tarce.
  3. Wszystkie składniki dodaj do naczynia miksującego i zblenduj.
  4. Wyrób ciasto (thermomix obroty Interwał).
  5. Masę włóż do formy z nieprzywierającą powłoką.
  6. Włóż do nagrzanego piekarnika. Piecz 50′ w temp. 180 °C
  7. Po upieczeniu wyjmij babkę z formy.
  8. Po ostygnięciu posyp zdrowym cukrem pudrem

 

ciasto marchewkowe

ciasto marchewkowe

ciasto marchewkowe

Dietetyczne ciasto marchewkowe

Nie jest powiedziane, że lubiąc słodycze i starając się odżywiać zdrowo, musisz zrezygnować ze wszystkich słodkości. Ja w swojej kuchni staram się stosować zamienniki ulubionych smaków w potrawach i wypiekach w taki sposób, by nadal były pyszne, a przy tym jednocześnie zdrowe. Dajcie znać czy spodobał Wam się przepis na fit ciasto marchewkowe 🙂

Zobacz również: Przepis na Babkę zebra w wersji FIT