Tłusty czwartek tuż, tuż.. Więc czas pomyśleć nad przepisem na pączki! Proponuję Wam przepis o niższej wartości kalorycznej w jednej porcji i zdecydowanie zawierający mniej tłuszczu.

Pieczone pączki z batatów:

Składniki:

  • 250g mąki pełnoziarnistej pszennej
  • 100g mąki pełnoziarnistej orkiszowej
  • 30g świeżych drożdży
  • 100ml mleka
  • 3 łyżki erytrytolu
  • 2 łyżki oleju kokosowego nierafinowanego
  • szczypta soli himalajskiej
  • łyżeczka cukru waniliowego
  • 200g batatów (zważone przed ugotowaniem i zrobieniem puree)

Nadzienie:

  • domowe powidła

Dekoracja:

Przygotowanie:

  1. Drożdże i erytrytol rozpuść w ciepłym mleku.
  2. Bataty ugotuj i zblenduj uzyskując konsystencję puree.
  3. Wszystkie składniki oprócz batata i oleju kokosowego wymieszaj. Wyrabiaj ciasto.
  4. Podczas wyrabiania ciasta dodawaj stopniowo puree z batatów, następnie olej kokosowy.
  5. Wyrób ciasto.
  6. Odstaw ciasto na 1h, przykryj ręcznikiem.
  7. Ciasto podziel na części, rozwałkuj pierwszą część. Wykruj kółka. Na środek każdego kółka wyłóż łyżeczkę powideł. Sklej i uformuj kulkę. Przełóż na blachę pokrytą papierem do pieczenia.
  8. Blaszkę z pączkami włóż do rozgrzanego piekarnika.
  9. Piecz ok. 15′ w temp. 180°C
  10. Po ostudzeniu udekoruj wedle uznania.

Z przepisu zrobisz ok. 20 pączków.

Dobrze przechowywane pączki są dobre nawet 3 dni po upieczeniu. 😉

 

Recenzja pączków z batatów mojej Babci: ciasto bardzo dobre, dekoracja pomysłowa, na plus, bardzo smaczne, udało Ci się. 😉