Składniki

Ciasto :

* 150 g kaszy jaglanej
* 400 ml mleko kokosowe
* 150g wiórek kokosowych
* 3 łyżki oleju kokosowego
* 4 łyżki syropu klonowego
* 3 krople aromatu migdałowego

Polewa :

* 2 tabliczki czekolady gorzka (lub mleczna jak kto woli)
* woda

3m

Kaszę jaglaną gotujemy z mlekiem kokosowym aż napęcznieje i wchłonie mleko. W połowie gotowania dodajemy aromat migdałowy, syrop klonowy i olej kokosowy. Kaszę mieszamy od czasu do czasu żeby się nie przypaliła. Gdy już będzie gotowa przekładamy do thermomixa (lub innego urządzenia które zblenduje na gładko masę) dodajemy wiórki kokosowe i blendujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Gotową masę wykładamy na blaszkę i wkładamy do lodówki na kilka godzin.

Do garnka łamiemy czekoladę i dodajemy odrobinę wody (dodawałam na oko) podgrzewamy czekoladę aż się rozpuści, wyciągamy z lodówki ciasto i polewamy czekoladą. Gdy ostygnie wkładamy do lodówki, aby się schłodziło. Gdy czekolada się schłodzi, ciasto jest gotowe. Smacznego!