Szukasz przepisu na dietetyczny tort? Mam dla Ciebie przepis na dietetyczny tort czekoladowy!
Nie bój się – chociaż przepis wygląda na długi – jest prosty w przygotowaniu. 🙂
Składniki biszkopt:
- 2 puszki czerwonej fasoli
- 2 banany
- 4 jajka
- 1 łyżka nierafinowanego oleju kokosowego
- 4 łyżki erytrolu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 6 sztuk daktyli
- 5 łyżek kakao
Składniki na krem:
- 250 g serka mascarpone
- 3 łyżki zdrowego cukru pudru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 3 łyżki musu kokosowego słodzonego erytrolem
- dżem 100% czarna porzeczka
Składniki polewa:
- czekolada gorzka min. 90%
Przygotowanie:
- Daktyle zalewamy gorącą wodą na 15′
- Olej kokosowy rozpuszczamy.
- Czerwoną fasolę, banany, jajka, olej kokosowy, kakao, erytrol, proszek do pieczenia i daktykle blendujemy do uzyskania jednolitej konsystencji.
- Wylewamy masę do foremki.
- Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 40′ w 180°C.
- Serek mascarpone, cukier puder, cukier waniliowy i mus kokosowy mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Przekładamy do miseczki i schładzamy w lodówce.
- Gdy nasz biszkopt będzie upieczony, zostawiamy do ostygnięcia.
- Kroimy biszkopt na dwie części.
- Przekładamy biszkopt kremem. Na krem wykładamy dżem z czarnej porzeczki.
- Gorzką czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej.
- Polewamy górę i bok naszego tortu czekoladą.
- Gotowy tort wkładamy do lodówki, do schłodzenia.
Biszkopt po upieczeniu.
Biszkopt przełożony kremem.
29 grudnia 2018 at 13:07
Skorzystałam z tego przepisu, goście byli zachwyceni, świetny przepis! 🙂
15 marca 2019 at 22:18
Mus kokosowy – z mleka kokosowego? Ubić jak smietane? Jak się robi? Ile erytrytolu?
Pozdrawiam 🙂
24 marca 2019 at 18:37
Mus kokosowy kupiłam w sklepie ze zdrową żywnością. 😉