Strong & Fit Women

Zwiedzam świat biegając!

TORT CZEKOLADOWY

Szukasz przepisu na dietetyczny tort? Mam dla Ciebie przepis na dietetyczny tort czekoladowy!

Nie bój się – chociaż przepis wygląda na długi – jest prosty w przygotowaniu. 🙂

Składniki biszkopt:

  • 2 puszki czerwonej fasoli
  • 2 banany
  • 4 jajka
  • 1 łyżka nierafinowanego oleju kokosowego
  • 4 łyżki erytrolu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 6 sztuk daktyli
  • 5 łyżek kakao

Składniki na krem:

  • 250 g serka mascarpone
  • 3 łyżki zdrowego cukru pudru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 3 łyżki musu kokosowego słodzonego erytrolem
  • dżem 100% czarna porzeczka

Składniki polewa:

  • czekolada gorzka min. 90%

Przygotowanie:

  1. Daktyle zalewamy gorącą wodą na 15′
  2. Olej kokosowy rozpuszczamy.
  3. Czerwoną fasolę, banany, jajka, olej kokosowy, kakao, erytrol, proszek do pieczenia i daktykle blendujemy do uzyskania jednolitej konsystencji.
  4. Wylewamy masę do foremki.
  5. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 40′ w 180°C. 
  6. Serek mascarpone, cukier puder, cukier waniliowy i mus kokosowy mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Przekładamy do miseczki i schładzamy w lodówce.
  7. Gdy nasz biszkopt będzie upieczony, zostawiamy do ostygnięcia.
  8. Kroimy biszkopt na dwie części.
  9. Przekładamy biszkopt kremem. Na krem wykładamy dżem z czarnej porzeczki.
  10. Gorzką czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej.
  11. Polewamy górę i bok naszego tortu czekoladą.
  12. Gotowy tort wkładamy do lodówki, do schłodzenia.

Biszkopt po upieczeniu.

Biszkopt przełożony kremem.

3 Comments

  1. Skorzystałam z tego przepisu, goście byli zachwyceni, świetny przepis! 🙂

  2. Mus kokosowy – z mleka kokosowego? Ubić jak smietane? Jak się robi? Ile erytrytolu?
    Pozdrawiam 🙂

Dodaj komentarz

Your email address will not be published.

*

© 2024 Strong & Fit Women

Theme by Anders NorenUp ↑