Ciasteczka amarantusowe to świetny pomysł na zdrową przekąskę. Idealne do kawy, na II śniadanie w pracy i do zabrania w podróż. Ciasteczka powstają błyskawicznie szybko. Sam przepis jest bardzo prosty w przygotowaniu. Wcześniej robiłam ciasteczka owsiane z bakaliami, teraz miałam zapas amarantusa w domu i pomyślałam – może być tak zrobić ciasteczka? Zrobiłam i się w nich zakochałam, są mega pyszne. Musisz koniecznie spróbować.
Amarantus właściwości
Amarantus zwany inaczej szarłatem jest jednym z najbardziej pożywnych tzw. pseudo-zbóż, super foods. Jest jedną z najstarszych roślin uprawianych na świecie. Amarantus jest cennym źródłem łatwo przyswajalnego białka oraz zawiera wiele składników mineralnych m.in. witaminy z grupy B, wit. C, A, E, potas, wapno, magnez i żelazo. Amarantus nie zawiera glutenu, dlatego może być stosowany w posiłkach diety bezglutenowej. Polecany jest dla osób uprawiających sporty wyczynowe. Dostarcza energię oraz cenne składniki odżywcze. Biegasz? Koniecznie włącz amarantus do swojej diety! 😉 Możliwości wykorzystania amarantusa są ogromne. Jest idealny do przygotowania przekąsek, deserów, śniadań i obiadów. Amarantus powinien zagościć w diecie każdego z nas, czas docenić jego właściwości.
Amarantus wartości odżywcze
Wartość odżywcza amarantusa w 100g:
Wartość energetyczna – 401 kcal
Tłuszcz – 6,5g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone- 1,5g
Węglowodany – 66g
w tym cukry – 1,7g
Białko – 15g
Sól- 0g
Ciasteczka amarantusowe klasyczne przepis
Składniki:
- 300g amarantusa ekspandowanego
- 3 łyżki miodu
- 2 jajka rozmiar S
- 100g żurawiny
- 30g jagód goji
- 2 łyżki sezamu
Przygotowanie ciasteczek
- Żurawinę i jagody goji zalewamy wrzątkiem na 5 minut i odcedzamy.
- Wszystkie składniki dodajemy do miski i dokładnie mieszamy.
- Rozgrzewamy piekarnik.
- Formujemy ciasteczka i kładziemy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Pieczemy przez 15 minut, temp. 180°C
Sprawdź również przepis na ciasteczka z amarantusem i bananem lub ciasteczka owsiane.
Dodaj komentarz