Składniki:
- 2 opakowania biszkoptów bez cukru
- 3 łyżki ksylitolu
- serek mascarpone 250g
- jogurt naturalny typu islandskiego 150g
- konfitura jagodowa – 10 łyżeczek
- kakao – 2 łyżki
- orzechy włoskie – według uznania
- likier orzechowy
Przygotowanie:
- Wlej około 4 łyżki likieru do miseczki.
- Zamocz biszkopty w likierze i włóż jako dolną warstwę w pucharkach.
- Posyp biszkopty kakao.
- Serek mascarpone, jogurt i ksylitol zblenduj, aż do uzyskania jednolitej masy.
- Wyłóż połowę masy na biszkopty.
- Następnie na biszkopty w każdym pucharku dodaj 2 łyżeczki konfitury.
- Ponownie namocz kolejne biszkopty i ułóż na konfiturze.
- Drugą część masy wyłóż na biszkopty.
- Posyp kakao.
- Udekoruj orzechami włoskimi.
Czy deser może być dietetyczny? Wiadomo, że nie jest to deser, który miałby
„0 kcal” jednak jest to na pewno odchudzona wersja deseru. Nie jest za słodki,
a w smaku bardzo dobry. Możecie zrobić mniejszą lub większą porcję, wszystko według uznania, wystarczy zmniejszyć objętość składników – przy mniejszej wersji lub zwiększyć, przy wersji większej. 🙂
Jeśli nie chcecie użyć alkoholu do wykonania deseru, zapraszam po przepis „Dietetyczny deser a’la tiramisu”, w którym nie użyłam alkoholu. 🙂
Dodaj komentarz