Składniki:

  • 2 opakowania biszkoptów bez cukru
  • 3 łyżki ksylitolu
  • serek mascarpone 250g
  • jogurt naturalny typu islandskiego 150g
  • konfitura jagodowa – 10 łyżeczek
  • kakao – 2 łyżki
  • orzechy włoskie – według uznania
  • likier orzechowy

Przygotowanie:

  1. Wlej około 4 łyżki likieru do miseczki.
  2. Zamocz biszkopty w likierze i włóż jako dolną warstwę w pucharkach.
  3. Posyp biszkopty kakao.
  4. Serek mascarpone, jogurt i ksylitol zblenduj, aż do uzyskania jednolitej masy.
  5. Wyłóż połowę masy na biszkopty.
  6. Następnie na biszkopty w każdym pucharku dodaj 2 łyżeczki konfitury.
  7. Ponownie namocz  kolejne biszkopty i ułóż na konfiturze.
  8. Drugą część masy wyłóż na biszkopty.
  9. Posyp kakao.
  10. Udekoruj orzechami włoskimi.

Czy deser może być dietetyczny? Wiadomo, że nie jest to deser, który miałby
„0 kcal” jednak jest to na pewno odchudzona wersja deseru. Nie jest za słodki,
a w smaku bardzo dobry. Możecie zrobić mniejszą lub większą porcję, wszystko według uznania, wystarczy zmniejszyć objętość składników – przy mniejszej wersji lub zwiększyć, przy wersji większej. 🙂

Jeśli nie chcecie użyć alkoholu do wykonania deseru, zapraszam po  przepis „Dietetyczny deser a’la tiramisu”, w którym nie użyłam alkoholu. 🙂