Domowe mleko kokosowe? Tak to możliwe! Od dziś możesz je zrobić sam w domu. Brzmi intrygująco? Sprawdź przepis!
Domowe mleko kokosowe przepis:
Składniki:
- 200g wiórków kokosowych
- 1L wody
Mleko kokosowe przygotowanie:
- Wiórki wsypałam do garnka, zalałam przegotowaną wodą i zamieszałam.
- Zostawiłam na noc ( około 12h).
- Następnie przelałam do Thermomixu i podgrzałam 8 min, temp. 60 stopni, obroty 2.
- Po podgrzaniu zblendowałam, czas 3 minuty, obroty 10.
- Przygotowałam szerszą szklankę i sitko.
- Wiórki kokosowe odciskałam przez sitko łyżeczką.
- Mleko kokosowe gotowe!
- Mleko przechowywałam w lodówce. Przed użyciem należy wstrząsnąć, ponieważ się rozwarstwia.
Odciśnięte wiórki możesz wykorzystać do deseru lub owsianki na śniadanie.
Dodaj komentarz