Jajka zapiekane w awokado to przepis na pomysłowe śniadanie. Śniadanie nie musi być nudne. Awokado posiada zdrowe tłuszcze, których potrzebuje nasz organizm.
Jajka zapiekane w awokado 
Składniki:
- 2 awokado
- 4 jajka rozmiar S
- sól himalajska
- pieprz czarny
Zapiekane awokado z jajkiem przygotowanie:
- Awokado myjemy, przekrawamy na pół i wyjmujemy pestkę.
- Z połówek, w których nie była zagnieżdżona pestka wydrążamy trochę miąższu łyżeczką, żeby było więcej miejsca na jajka
- Wbijamy jajka do awokado. Nadmiar białka wyciągamy. Najlepiej od razu dodać mniej białka. Jajko dzielimy na pół i do awokado dodaj żółtko i pół białka.
- Doprawiamy solą i pieprzem.
- Rozgrzewamy piekarnik do 200°C
- Pieczemy w naczyniu żaroodpornym około 15 minut, temp. 200°C, do momentu ścięcia się białek.
Pieczone awokado z jajkiem to pomysł na bardzo oryginalne śniadanie. Sprawdź inne przepisy z awokado w roli głównej, może zrobisz pastę z awokado do chleba? Śniadania nie muszą być nudne! 😉
Dodaj komentarz