Jajka zapiekane w awokado to przepis na pomysłowe śniadanie. Śniadanie nie musi być nudne. Awokado posiada zdrowe tłuszcze, których potrzebuje nasz organizm.

Jajka zapiekane w awokado 

Składniki:

  • 2 awokado
  • 4 jajka rozmiar S
  • sól himalajska
  • pieprz czarny

Zapiekane awokado z jajkiem przygotowanie:

  1. Awokado myjemy, przekrawamy na pół i wyjmujemy pestkę.
  2. Z połówek, w których nie była zagnieżdżona pestka wydrążamy trochę miąższu łyżeczką, żeby było więcej miejsca na jajka
  3. Wbijamy jajka do awokado. Nadmiar białka wyciągamy. Najlepiej od razu dodać mniej białka. Jajko dzielimy na pół i do awokado dodaj żółtko i pół białka.
  4. Doprawiamy solą i pieprzem.
  5. Rozgrzewamy piekarnik do 200°C
  6. Pieczemy w naczyniu żaroodpornym około 15 minut, temp. 200°C, do momentu ścięcia się białek.

Pieczone awokado z jajkiem to pomysł na bardzo oryginalne śniadanie. Sprawdź inne przepisy z awokado w roli głównej, może zrobisz pastę z awokado do chleba? Śniadania nie muszą być nudne! 😉