Wegetariańskie leczo z cukinii to pomysł na lekkie, smaczne i zdrowe danie. Leczo jest bardzo proste w przygotowaniu. W wakacje jest idealną alternatywą na lekkie danie, letni obiad. Leczo jest również szybkim i tanim pomysłem na obiad. Gdy warzywa latem są w korzystnej cenie, obiad dla całej rodziny może kosztować zaledwie kilka złotych. Spróbuj koniecznie przygotować na obiad leczo z cukinii, czyli danie które smakuje chyba każdemu.
Przepis na leczo z cukinii
Składniki na leczo z cukinii:
- 1 duża cukinia (450g)
- 1 średnia papryka czerwona (200g)
- 2 małe papryki zielone (270g)
- 5 pomidorów
- 0,5 cebuli białej (65g)
- 1 ząbek czosnku
- 200g pieczarek
- olej kokosowy
Przyprawy:
- sól morska
- pieprz
- papryka słodka
- odrobina chilli
Sprawdź przepis na najlepsze brownie z cukinii
Leczo z cukinii przygotowanie:
- Cukinię pokrój w półplasterki.
- Paprykę pokrój w wąskie i krótkie paski.
- Cebulę i czosnek posiekaj drobno.
- Pieczarki pokrój w kosteczkę.
- Rozgrzej patelnię z olejem kokosowym.
- Podsmaż na patelni cebulę i pieczarki.
- Sparz pomidory, następnie obierz ze skórki i pokrój w kostkę.
- Wszystkie pozostałe składniki dodaj na patelnię i duś pod przykryciem, aż warzywa zmiękną.
- Dopraw solą, pieprzem, chilii i słodką papryką według uznania.
- Od czasu do czasu zamieszaj zawartość patelni.
- Gotuj do momentu aż warzywa zmiękną, a pomidory rozpadną się.
Czy leczo można zjeść w wersji z mięsem?
Oczywiście. Jeżeli chcesz możesz zrobić leczo z piersią z kurczaka lub indyka.
Czy podczas duszenia mogę podlać leczo wodą?
Tak. Jeżeli zauważysz, że leczo zaczyna się delikatnie przypalać to podlej je wodą.
W przepisie podałam orientacyjną wagę produktów. Waga cukinii podana jest po obraniu i odcięciu końcówek. Natomiast waga papryki podana jest po przekrojeniu i oczyszczeniu z pestek, białych błon i ogonka. Danie dopraw podanymi przyprawami, według uznania. Leczo z cukinii możesz podać ze świeżym koperkiem lub pietruszką, będzie wyglądać jeszcze piękniej i smakować rewelacyjnie.
Zobacz także przepis na placuszki z cukinii idealne na śniadanie. 😉
Dodaj komentarz