Placki z cukinii to pomysł na delikatne, lekkostrawne, zdrowe i pyszne śniadanie. Idealne dla dzieci i dorosłych. Podawane z sosem jogurtowo- koperkowym smakują obłędnie. 

Przepis na placki z cukinii

Składniki na placuszki z cukinii:

  • 1 cukinia
  • koperek
  • sól
  • pieprz
  • ząbek czosnku
  • 2 łyżki mąki jaglanej
  • 1 jajko

Składniki na sos jogurtowo – koperkowy

  • jogurt naturalny 100g
  • koperek
  • sól
  • pieprz
  • 0,5 ząbku czosnku (opcjonalnie)

Do smażenia:

  • olej kokosowy

Sprawdź również przepis na makaron z cukinii z pieczarkami 

Przygotowanie placuszków z cukinii

  1. Cukinię obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Przełóż na durszlak i delikatnie posól. Odstaw na chwilę.
  2. Czosnek obierz i pokrój w drobną kosteczkę.
  3. Pokrój koperek.
  4. Cukinię odciśnij z wody.
  5. Wszystkie składniki włóż do miski i dokładnie wymieszaj.
  6. Rozgrzej patelnię.
  7. Placuszki smaż na oleju kokosowym, aż do zarumienienia z każdej strony.
  8. Jogurt naturalny, pokrojony koperek, sól i pieprz włóż do miseczki i dokładnie wymieszaj.
  9. Placuszki podawaj z sosem jogurtowo-koperkowym.

Placuszki z cukinii

Po wypróbowaniu przepisu na placki z cukinii koniecznie daj znać jak smakują!