Placki z cukinii to pomysł na delikatne, lekkostrawne, zdrowe i pyszne śniadanie. Idealne dla dzieci i dorosłych. Podawane z sosem jogurtowo- koperkowym smakują obłędnie.
Przepis na placki z cukinii
Składniki na placuszki z cukinii:
- 1 cukinia
- koperek
- sól
- pieprz
- ząbek czosnku
- 2 łyżki mąki jaglanej
- 1 jajko
Składniki na sos jogurtowo – koperkowy
- jogurt naturalny 100g
- koperek
- sól
- pieprz
- 0,5 ząbku czosnku (opcjonalnie)
Do smażenia:
- olej kokosowy
Sprawdź również przepis na makaron z cukinii z pieczarkami
Przygotowanie placuszków z cukinii
- Cukinię obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Przełóż na durszlak i delikatnie posól. Odstaw na chwilę.
- Czosnek obierz i pokrój w drobną kosteczkę.
- Pokrój koperek.
- Cukinię odciśnij z wody.
- Wszystkie składniki włóż do miski i dokładnie wymieszaj.
- Rozgrzej patelnię.
- Placuszki smaż na oleju kokosowym, aż do zarumienienia z każdej strony.
- Jogurt naturalny, pokrojony koperek, sól i pieprz włóż do miseczki i dokładnie wymieszaj.
- Placuszki podawaj z sosem jogurtowo-koperkowym.
Po wypróbowaniu przepisu na placki z cukinii koniecznie daj znać jak smakują!
Dodaj komentarz