Tłusty czwartek tuż, tuż.. Więc czas pomyśleć nad przepisem na pączki! Proponuję Wam przepis o niższej wartości kalorycznej w jednej porcji i zdecydowanie zawierający mniej tłuszczu.
Pieczone pączki z batatów:
Składniki:
- 250g mąki pełnoziarnistej pszennej
- 100g mąki pełnoziarnistej orkiszowej
- 30g świeżych drożdży
- 100ml mleka
- 3 łyżki erytrytolu
- 2 łyżki oleju kokosowego nierafinowanego
- szczypta soli himalajskiej
- łyżeczka cukru waniliowego
- 200g batatów (zważone przed ugotowaniem i zrobieniem puree)
Nadzienie:
- domowe powidła
Dekoracja:
- zdrowy lukier (sprawdź przepis tutaj)
- gorzka czekolada dobrej jakości
- płatki migdałowe
- skórka pomarańczy
Dołącz do grupy FIT PRZEPISY na desery i inne słodkości na Facebooku i bądź na bieżąco z przepisami 🙂
Przygotowanie:
- Drożdże i erytrytol rozpuść w ciepłym mleku.
- Bataty ugotuj i zblenduj uzyskując konsystencję puree.
- Wszystkie składniki oprócz batata i oleju kokosowego wymieszaj. Wyrabiaj ciasto.
- Podczas wyrabiania ciasta dodawaj stopniowo puree z batatów, następnie olej kokosowy.
- Wyrób ciasto.
- Odstaw ciasto na 1h, przykryj ręcznikiem.
- Ciasto podziel na części, rozwałkuj pierwszą część. Wykruj kółka. Na środek każdego kółka wyłóż łyżeczkę powideł. Sklej i uformuj kulkę. Przełóż na blachę pokrytą papierem do pieczenia.
- Blaszkę z pączkami włóż do rozgrzanego piekarnika.
- Piecz ok. 15′ w temp. 180°C
- Po ostudzeniu udekoruj wedle uznania.
Z przepisu zrobisz ok. 20 pączków.
Dobrze przechowywane pączki są dobre nawet 3 dni po upieczeniu. 😉
Sprawdź również przepis na FIT FAWORKI – FIT CHRUŚCIKI
Recenzja pączków z batatów mojej Babci: ciasto bardzo dobre, dekoracja pomysłowa, na plus, bardzo smaczne, udało Ci się. 😉
Dodaj komentarz