Ostatnio zrobiłam zwykłe Raffaello na krakersach, jednak czas odchudzić przepis. 🙂
Składniki :
– kasza jaglana 150g
– wiórki kokosowe 100g + do posypania na wierzchu
– mleko kokosowe 200g
– daktyle – 5 sztuk
– orzechy włoskie – ok. 200g (na oko dałam, nie zważyłam)
– słodzik ( u mnie brązowy cukier – 4 łyżeczki, może być ksylitol lub stewia)*
– 1 łyżka oleju kokosowego
*jeśli chcecie żeby było bardziej słodkie możecie dodać więcej cukru itp.
Orzechy moczyłam przez około 12h w wodzie.
Do blendera wsypałam orzechy, daktyle i olej kokosowy. Niestety mój blender nie daje rady, więc przełożyłam składniki do Thermomix’u i tam zmieliłam wszystko na drobną masę.
Masę ułożyłam na talerzu. U mnie wyszło serduszko, ale możecie masę włożyć na blaszkę i zrobić jako normalny placek.
Następnie włożyłam ją na 15 min. do zamrażalki, żeby się usztywniła.
Później ugotowałam kaszę.
Do kaszy dodałam wiórki, mleko kokosowe, cukier i wszystko wymieszałam.
Na schłodzony spód wyłożyłam kaszowo – kokosową masę i posypałam wiórkami kokosowymi.
Całość włożyłam na noc do lodówki.
..a na drugi dzień można było jeść. 🙂
Pysznie, zdrowo i smacznie!
Polecam! 🙂
7 lutego 2016 at 20:31
Suuuuper! Koniecznie muszę wypróbować! 😀