Schab ze śliwką jest tradycją w mojej rodzinie. Pojawia się na stole podczas uroczystości – obiadów rodzinnych, nie może go również zabraknąć na świątecznym stole. Osobiście rzadko jem mięso, a jak jem to musi mi coś naprawdę smakować. Polecam Wam sprawdzony przepis na wyśmienity schab faszerowany suszonymi śliwkami. Soczysty i dobrze doprawiony, po prostu idealny.
Przepis na schab ze śliwką:
Składniki:
- 1 kg schabu
- ok. 150g śliwek suszonych
- majeranek
- sól himalajska
- pieprz czarny
- słodka papryka lub chili (opcjonalnie)
Przygotowanie schabu ze śliwką:
- Schab opłukać i osuszyć ręcznikiem papierowym.
- Nożem naciąć dziurę na środku schabu i powoli przebijać się na drugą stronę.
- Otwór zrobiony w mięsie wypełnić suszonymi śliwkami.
- Zwiąż schab w kilku miejscach nicią do pieczenia mięsa. (opcjonalnie)
- Posyp schab przyprawami.
- Włożyć w garnek do pieczenia lub naczynie żaroodporne.
- Rozgrzać piekarnik.
- Zapiekać do 1,5h w temp. 180 °C
Dodaj komentarz