Schab ze śliwką jest tradycją w mojej rodzinie. Pojawia się na stole podczas uroczystości – obiadów rodzinnych, nie może go również zabraknąć na świątecznym stole. Osobiście rzadko jem mięso, a jak jem to musi mi coś naprawdę smakować. Polecam Wam sprawdzony przepis na wyśmienity schab faszerowany suszonymi śliwkami. Soczysty i dobrze doprawiony, po prostu idealny.

Przepis na schab ze śliwką:

Składniki: 

  • 1 kg schabu
  • ok. 150g śliwek suszonych
  • majeranek
  • sól himalajska
  • pieprz czarny
  • słodka papryka lub chili (opcjonalnie)

Przygotowanie schabu ze śliwką:

  1. Schab opłukać i osuszyć ręcznikiem papierowym.
  2. Nożem naciąć dziurę na środku schabu i powoli przebijać się na drugą stronę.
  3. Otwór zrobiony w mięsie wypełnić suszonymi śliwkami.
  4. Zwiąż schab w kilku miejscach nicią do pieczenia mięsa. (opcjonalnie)
  5. Posyp schab przyprawami.
  6. Włożyć w garnek do pieczenia lub naczynie żaroodporne.
  7. Rozgrzać piekarnik.
  8. Zapiekać do 1,5h w temp. 180 °C
schab przepis

Schab ze śliwką

Zbiór przepisów na Wielkanoc – sprawdź