Szakszuka to danie, które pochodzi z kuchni tunezyjskiej. W dosłownym znaczeniu oznacza bałagan. Klasyczny skład to jajka, pomidory, papryka oraz cebula. Słowo bałagan bardzo pasuje do tego dania chociaż z wygląda smacznie, a smakuje jeszcze lepiej. Szakszuka stała się bardzo popularna w ostatnim czasie w Polsce. Przyrządzana na kilka sposobów, ile kucharzy, tyle prawie przepisów. Jest to pomysł na bardzo szybkie, proste i smaczne śniadanie. Jeżeli jeszcze nie robiłeś szakszuki, sprawdź koniecznie mój przepis.

Szakszuka przepis:

Składniki:
  • 1 pomidor
  • 60g papryki czerwonej
  • 3 jajka
  • ząbek czosnku
  • pieprz
  • sól
  • 0,5 łyżki oleju kokosowego extra virgin
  • przyprawa pomidor-czosnek
  • odrobina chilli

Przygotowanie szakszuki:

  1. Olej kokosowy rozgrzej na patelni.
  2. Dodaj pokrojoną paprykę, pomidora i czosnek, smaż ok. 5 min.
  3. Warzywa dopraw solą, pieprzem, przyprawą pomidor-czosnek i chilli.
  4. Na warzywa wbij jajka.
  5. Patelnie przykryj pokrywką.
  6. Zmniejsz ogień i gotuj do momentu, aż białko się zetnie.

Jak widzisz przepis jest banalnie prosty. Nie masz czasu na śniadanie, a chciałbyś zjeść coś na szybko i na ciepło, zrób szakszukę. Składa się tylko z jajek, warzyw i przypraw, a smakuje naprawdę wyśmienicie. Koniecznie musisz spróbować!

Brak pomysłu na obiad? Sprawdź przepis na makaron z cukinii.