Szakszuka to danie, które pochodzi z kuchni tunezyjskiej. W dosłownym znaczeniu oznacza bałagan. Klasyczny skład to jajka, pomidory, papryka oraz cebula. Słowo bałagan bardzo pasuje do tego dania chociaż z wygląda smacznie, a smakuje jeszcze lepiej. Szakszuka stała się bardzo popularna w ostatnim czasie w Polsce. Przyrządzana na kilka sposobów, ile kucharzy, tyle prawie przepisów. Jest to pomysł na bardzo szybkie, proste i smaczne śniadanie. Jeżeli jeszcze nie robiłeś szakszuki, sprawdź koniecznie mój przepis.
Szakszuka przepis:
Składniki:
- 1 pomidor
- 60g papryki czerwonej
- 3 jajka
- ząbek czosnku
- pieprz
- sól
- 0,5 łyżki oleju kokosowego extra virgin
- przyprawa pomidor-czosnek
- odrobina chilli
Przygotowanie szakszuki:
- Olej kokosowy rozgrzej na patelni.
- Dodaj pokrojoną paprykę, pomidora i czosnek, smaż ok. 5 min.
- Warzywa dopraw solą, pieprzem, przyprawą pomidor-czosnek i chilli.
- Na warzywa wbij jajka.
- Patelnie przykryj pokrywką.
- Zmniejsz ogień i gotuj do momentu, aż białko się zetnie.
Jak widzisz przepis jest banalnie prosty. Nie masz czasu na śniadanie, a chciałbyś zjeść coś na szybko i na ciepło, zrób szakszukę. Składa się tylko z jajek, warzyw i przypraw, a smakuje naprawdę wyśmienicie. Koniecznie musisz spróbować!
Dodaj komentarz