Makaron z cukinii jest pyszną, lżejszą i warzywną wersją klasycznego makaronu. Podany z pieczarkami i pomidorami smakuje wyśmienicie. Warzywny makaron jest dobrą opcją na letni obiad, śmiało możesz go serwować podczas upalnych dni.

Przepis na makaron z cukinii z pieczarkami

Składniki:
  • 1 duża cukinia
  • 500g pieczarek
  • 1 puszka pomidorów całych w puszce
  • pęczek natki pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • 150g tartej mozarelli
  • olej kokosowy

 Na deser poleca się brownie z cukinii, sprawdź koniecznie!

Przygotowanie makaronu z cukinii:
  1.  Pieczarki pokrój i podsmaż na patelni na oleju kokosowym.
  2. Pomidory pokrój i dodaj do pieczarek wraz z częścią soku, który został w puszce.
  3. Pietruszkę pokrój i dodaj na patelnię.
  4. Posól i popierz (według uznania) składniki na patelni.
  5. Cukinie posiekaj specjalnym nożykiem lub zwykłym nożem, tylko wtedy paski wyjdą pewnie nieco grubsze.
  6.  Dodaj cukinię do reszty składników i smaż dopóki cukinia nie zmięknie.
  7. Gdy makaron będzie gotowy, dodaj mozzarelle i smaż do momentu aż się rozpuści.
Wskazówka

Zamiast pomidorów z puszki, możesz użyć świeżych pomidorów.

SMACZNEGO! Makaron jest przepyszny! Koniecznie wypróbuj przepis i daj znać, czy smakował!

Sprawdź również przepis na koktajl truskawkowo – bananowy 😉