Chlebek bananowy to pomysł na śniadanie, deser, przekąskę. Zalegają Ci w lodówce dojrzałe banany? Już wiesz co możesz z nich zrobić! Przygotowanie chlebka bananowego zajmie Ci naprawdę mało czasu. Przepis jest banalnie prosty. Chlebek bananowy możesz jeść sam, z dżemem, konfiturą, powidłami, masłem orzechowym lub z czymkolwiek innym na co będziesz mieć ochotę! Na dodatek idealny jest do zabrania w dłuższą podróż lub na piknik! 

Chlebek bananowy przygotowanie:

Składniki na chlebek:

  • 3 dojrzałe banany
  • 3 jajka (rozmiar S)
  • 50g mąka orkiszowa
  • 50g mąka kukurydziana
  • 75g mąka ryżowa
  • 25g mąka żytnia
  • 2 łyżki oleju kokosowego extra virgin
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli himalajskiej
  • 1 łyżka cynamonu
  • 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 2 łyżki erytrolu
  • 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią

Do dekoracji:

  • płatki migdałowe

Sprawdź również przepis na FIT rogaliki

Chlebek bananowy FIT przygotowanie:

  1. Banany obierz ze skórki i rozgnieć widelcem.
  2. Olej kokosowy rozpuść.
  3. Do Thermomixu dodaj wszystkie składniki i zblenduj do uzyskania jednolitej masy.
  4. Rozgrzej piekarnik.
  5. Formę silikonową wysmaruj olejem kokosowym.
  6. Przelej masę do formy.
  7. Wierzch posyp cynamonem i gałką muszkatołową, posyp płatkami migdałowymi.
  8. Piecz 50′ w temp. 180 °C

Brak pomysłu na obiad? Polecam makaron z cukinią – jest pyszny!