Chlebek bananowy to pomysł na śniadanie, deser, przekąskę. Zalegają Ci w lodówce dojrzałe banany? Już wiesz co możesz z nich zrobić! Przygotowanie chlebka bananowego zajmie Ci naprawdę mało czasu. Przepis jest banalnie prosty. Chlebek bananowy możesz jeść sam, z dżemem, konfiturą, powidłami, masłem orzechowym lub z czymkolwiek innym na co będziesz mieć ochotę! Na dodatek idealny jest do zabrania w dłuższą podróż lub na piknik!
Chlebek bananowy przygotowanie:
Składniki na chlebek:
- 3 dojrzałe banany
- 3 jajka (rozmiar S)
- 50g mąka orkiszowa
- 50g mąka kukurydziana
- 75g mąka ryżowa
- 25g mąka żytnia
- 2 łyżki oleju kokosowego extra virgin
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli himalajskiej
- 1 łyżka cynamonu
- 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 2 łyżki erytrolu
- 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
Do dekoracji:
- płatki migdałowe
Sprawdź również przepis na FIT rogaliki
Chlebek bananowy FIT przygotowanie:
- Banany obierz ze skórki i rozgnieć widelcem.
- Olej kokosowy rozpuść.
- Do Thermomixu dodaj wszystkie składniki i zblenduj do uzyskania jednolitej masy.
- Rozgrzej piekarnik.
- Formę silikonową wysmaruj olejem kokosowym.
- Przelej masę do formy.
- Wierzch posyp cynamonem i gałką muszkatołową, posyp płatkami migdałowymi.
- Piecz 50′ w temp. 180 °C
Dodaj komentarz