Lubisz keks? Ja uwielbiam! Ciasto, którego nie potrafię sobie odmówić, nawet w normalnej wersji z piekarni. Dlatego postanowiłam zrobić domowy keks, bez cukru i z mąki pełnoziarnistej. Nie będzie to ciasto light, ale na pewno jest mniej kaloryczne od keksu kupionego w sklepie. Ciasto uzależnia, ale słodycze w domowej wersji, bez białego cukru i mąki są bardziej sycące, więc zjesz kawałek, dwa i mówisz stop (przynajmniej ja tak mam 🙂 ) Spróbuj sam! 🙂

Składniki:

  • 300g mąki pełnoziarnista
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 jajka
  • 2 łyżki erytrolu
  • 3 łyżki miodu
  • 300g mieszanki keksowej lub ulubionych bakalii
  • 3 łyżki olej kokosowy
  • szczypta soli himalajskiej
  • 100ml wody

Do dekoracji:

Przygotowanie:

  1. Mąkę, proszek do pieczenia, miód, wodę i olej kokosowy wymieszać razem.
  2. Oddzielić białka od żółtek.
  3. Do białek dodać szczyptę soli i ubić na sztywną pianę.
  4. Do żółtek dodać erytrol i zmiksować (przez ok. 3′).
  5. Do masy dodać stopniowo żółtka i wymieszać.
  6. Powoli dodawać bakalie i ubite białka. Wszystko wymieszać.
  7. Przelać masę do foremki.
  8. Włożyć do nagrzanego piekarnika.
  9. Piec 60′ temp. 180 °C

Po ostygnięciu polać zdrowym lukrem i udekorować skórką pomarańczy.

 

 

Zobacz przepis na dietetycznego piernika