Lubisz keks? Ja uwielbiam! Ciasto, którego nie potrafię sobie odmówić, nawet w normalnej wersji z piekarni. Dlatego postanowiłam zrobić domowy keks, bez cukru i z mąki pełnoziarnistej. Nie będzie to ciasto light, ale na pewno jest mniej kaloryczne od keksu kupionego w sklepie. Ciasto uzależnia, ale słodycze w domowej wersji, bez białego cukru i mąki są bardziej sycące, więc zjesz kawałek, dwa i mówisz stop (przynajmniej ja tak mam 🙂 ) Spróbuj sam! 🙂
Składniki:
- 300g mąki pełnoziarnista
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 jajka
- 2 łyżki erytrolu
- 3 łyżki miodu
- 300g mieszanki keksowej lub ulubionych bakalii
- 3 łyżki olej kokosowy
- szczypta soli himalajskiej
- 100ml wody
Do dekoracji:
- zdrowy lukier (zobacz przepis)
- starta skórka pomarańczy
Przygotowanie:
- Mąkę, proszek do pieczenia, miód, wodę i olej kokosowy wymieszać razem.
- Oddzielić białka od żółtek.
- Do białek dodać szczyptę soli i ubić na sztywną pianę.
- Do żółtek dodać erytrol i zmiksować (przez ok. 3′).
- Do masy dodać stopniowo żółtka i wymieszać.
- Powoli dodawać bakalie i ubite białka. Wszystko wymieszać.
- Przelać masę do foremki.
- Włożyć do nagrzanego piekarnika.
- Piec 60′ temp. 180 °C
Po ostygnięciu polać zdrowym lukrem i udekorować skórką pomarańczy.
Zobacz przepis na dietetycznego piernika
0 Comments
1 Pingback