Gdybym miała piekarnik, zapiekanki robiłabym częściej, jednak mam szczęście do mieszkań bez piekarnika. W weekend udało mi się zrobić „letnią” zapiekankę. Nazwałam ją letnią, ponieważ jest lekka i kojarzy się z letnimi smakami.

Lista zakupów:

– makaron pełnoziarnisty
– pierś z kurczaka 500g
– kalafior
– pieczarki 400g
– pomidor – 2 szt.
– szczypiorek
– mozzarella starta
– śmietana
– przyprawy : pieprz, sól, paparyka, gałka muszkatałowa, koperek suszony

Gotujemy kalafior i makaron w oddzielnych garnkach.
Pierś z kurczaka kroimy na małe kawałki i przyprawiamy wg uznania, u mnie przyprawa do kurczaka + suszony koperek. Smażymy kurczaka na oliwie z oliwek lub oleju kokosowym. Kroimy pieczarki i smażymy je również na patelni.
Po ugotowaniu kalafiora kroimy go na mniejsze kawałki. Również kroimy pomidory i szczypiorek.

Rozgrzewamy piekarnik na 200 stopni.
Na dnie naczynia żaroodpornego układamy makaron, następnie kalafior, kurczak, pomidory i szczypiorek. Śmietanę mieszamy z przyprawami i wylewamy łyżką na składniki w naczyniu żaroodpornym. Na wierzchu posypujemy startą mozzarellą.
Wkładamy naczynie żaroodporne do piekarnika i trzymamy je w rozgrzanym piekarniku około 10min (do rozpuszczenia się sera). Wyciągamy z piekarnika i czekamy kilka minut żeby temperatura trochę spadła, a ser roztopił się jeszcze bardziej.

1

Wykładamy zapiekankę na talerze.3

 

 

SMACZNEGO! 🙂