Ciasto marchewkowe fit to pomysł na szybki i zdrowy deser. Ciacho jest proste w przygotowaniu, a składniki na pewno każdy posiada w swoim domu. Dietetyczne ciasto marchewkowe jest idealne na święta Bożego Narodzenia i Wielkanoc, podane na przyjęciu urodzinowym również sprawdzi się doskonale. Jest bardzo uniwersalnym ciastem, które przypadnie do gustu każdemu. Zapraszam po przepis 🙂
Przepis na ciasto marchewkowe w wersji FIT:
- 200g mąki kokosowej
- 50g mąki pełnoziarnistej
- 4 jajka
- 300g marchewki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 3 łyżki erytrolu
- 2 łyżki miodu
- 3 łyżki nierafinowanego oleju kokosowego
- 1 płaska łyżka cynamonu
- 1 łyżeczka imbiru
- 2 płaskie łyżki cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
- 1 płaska łyżka przyprawy korzennej
Przygotowanie ciasta marchewkowego:
- Marchewkę umyj i obierz.
- Zetrzyj marchewkę na tarce.
- Wszystkie składniki dodaj do naczynia miksującego i zblenduj.
- Wyrób ciasto (thermomix obroty Interwał).
- Masę włóż do formy z nieprzywierającą powłoką.
- Włóż do nagrzanego piekarnika. Piecz 50′ w temp. 180 °C
- Po upieczeniu wyjmij babkę z formy.
- Po ostygnięciu posyp zdrowym cukrem pudrem (sprawdź przepis)
Dietetyczne ciasto marchewkowe
Nie jest powiedziane, że lubiąc słodycze i starając się odżywiać zdrowo, musisz zrezygnować ze wszystkich słodkości. Ja w swojej kuchni staram się stosować zamienniki ulubionych smaków w potrawach i wypiekach w taki sposób, by nadal były pyszne, a przy tym jednocześnie zdrowe. Dajcie znać czy spodobał Wam się przepis na fit ciasto marchewkowe 🙂
Zobacz również: Przepis na Babkę zebra w wersji FIT
Na obiad poleca się najlepszy makaron z cukinią!
Chcesz być na bieżąco z przepisami? Dołącz do grupy na Facebook’u FIT PRZEPISY na desery i inne słodkości
0 Comments
4 Pingbacks