Orzechowiec z karmelową nutą to przepis z przepiśnika mojej Mamy. Ten przepis nie jest ani trochę FIT!! Ale jest dobry, bardzo dobry. I raz na jakiś czas można kawałek, lub dwa zjeść. 😉 Sprawdzony przepis, wielokrotnie wykorzystany przez moją Mamę. Na pewno jest wart przygotowania. 🙂 

Orzechowiec przepis

Składniki:

Ciasto:

  • 60 dag mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki mleka
  • 3 łyżki miodu z pasieki
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 20 dag margaryny Kasia

Krem 1:

  • 0,5l mleka
  • 1 szklanka cukru
  • kostka masła
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki mąki pszennej

Krem 2:

  • 1 puszka masy krówkowej

Polewa orzechowa:

  • 1/2 kostki margaryny Kasia
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżki miodu z pasieki
  • 20 dag posiekanych orzechów włoskich

Orzechowiec

Orzechowiec z miodem przygotowanie

  1. Mąkę wymieszaną z sodą oczyszczoną przesiać przez sitko i posiekać z Kasią. Dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na trzy części.
  2. Trzy identyczne prostokątne formy o wymiarze 20×30, wyłożyć papierem do pieczenia i wylepić cienko ciastem.
  3. Z dwóch części ciasta upiec dwa placki. Pieczemy w 180°C,  przez około 10-15 minut.
  4. Na trzecią część przygotować polewę orzechową w garnku. Wylać na surowe ciasto i upiec.
  5. Upieczone placki wystudzić.
  6. Na pierwszy placek położyć krówkę i nakryć drugim plackiem.
  7. Ugotować krem nr 1. Pół litra mleka ugotować z  kostka masła i szklanką cukru. Odlewamy wcześniej trochę mleka i mieszamy z 2 łyżkami mąki ziemniaczanej i 2 łyżkami mąki pszennej. Dodajemy do mleka z masłem i gotujemy do jednolitej masy. Gorące wylewamy na drugi placek i nakrywamy trzecim plackiem z polewą orzechową. Gotowe! 🙂

Sprawdź również przepis na:
Sernik 
Piernik bez mąki
Cukier puder bez kalorii
Chlebek bananowy czekoladowy (smakuje jak murzynek)
Ciasto marchewkowe

Przepisy są sprawdzone, robione wielokrotnie przeze mnie i przez moich czytelników. Po przygotowaniu daj koniecznie znać, czy dany przepis Ci się podoba. Dzięki otrzymaniu feedbacku wiem, że publikowanie przepisów i prowadzenie bloga ma sens. 🙂 Możesz napisać komentarz przy danym wpisie na blogu, wysłać maila, czy zdjęcie w wiadomości na Instagramie lub Facebook’u. 🙂