Dzisiaj mam dla Was przepis na zdrową wersję babeczek wielkanocnych. Klasycznie w kształcie mini babeczki i oryginalnie w kształcie jajka. Babeczki zrobione są na podstawie ciasta marchewkowego. Użyłam różnych wariantów dekoracji, żeby pokazać kilka możliwości. Są pyszne! – Sprawdź sam.
Składniki:
- 50g mąki pełnoziarnistej orkiszowej
 - 200g mąki kokosowej
 - 180g startej marchewki
 - 4 jajka
 - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
 - 1 łyżeczka sody
 - 3 łyżki erytrolu
 - 2 łyżki miodu
 - 3 łyżki nierafinowego oleju kokosowego
 - 2 łyżeczki cukru waniliowego
 - 1 łyżeczka cukru migdałowego
 - 1 łyżka cynamonu
 - 1 łyżka imbiru
 
Do dekoracji (do wyboru):
- zdrowy cukier puder
 - zdrowy lukier (sprawdź przepis)
 - gorzka czekolada min. 90%
 - posiekane orzechy
 - płatki migdałowe
 - skórka startej pomarańczy
 
Przygotowanie:
- Marchewkę umyj i obierz.
 - Zetrzyj marchewkę na tarce.
 - Wszystkie składniki dodaj do naczynia miksującego i zblenduj.
 - Wyrób ciasto. (Thermomix obroty interwał)
 - Masę przełóż do formy silikonowej.
 - Rozgrzej piekarnik.
 - Piecz 25 minut w temperaturze 180 °C
 - Po ostygnięciu udekoruj według uznania.
 
Z przepisu zrobiłam 6 muffinek i 6 jajek.
									
																		
								














0 Comments
1 Pingback