Dzisiaj mam dla Was przepis na zdrową wersję babeczek wielkanocnych. Klasycznie w kształcie mini babeczki i oryginalnie w kształcie jajka. Babeczki zrobione są na podstawie ciasta marchewkowego. Użyłam różnych wariantów dekoracji, żeby pokazać kilka możliwości. Są pyszne! – Sprawdź sam.
Składniki:
- 50g mąki pełnoziarnistej orkiszowej
- 200g mąki kokosowej
- 180g startej marchewki
- 4 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 3 łyżki erytrolu
- 2 łyżki miodu
- 3 łyżki nierafinowego oleju kokosowego
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 1 łyżeczka cukru migdałowego
- 1 łyżka cynamonu
- 1 łyżka imbiru
Do dekoracji (do wyboru):
- zdrowy cukier puder
- zdrowy lukier (sprawdź przepis)
- gorzka czekolada min. 90%
- posiekane orzechy
- płatki migdałowe
- skórka startej pomarańczy
Przygotowanie:
- Marchewkę umyj i obierz.
- Zetrzyj marchewkę na tarce.
- Wszystkie składniki dodaj do naczynia miksującego i zblenduj.
- Wyrób ciasto. (Thermomix obroty interwał)
- Masę przełóż do formy silikonowej.
- Rozgrzej piekarnik.
- Piecz 25 minut w temperaturze 180 °C
- Po ostygnięciu udekoruj według uznania.
Z przepisu zrobiłam 6 muffinek i 6 jajek.
0 Comments
1 Pingback