Dzisiaj mam dla Was przepis na zdrową wersję babeczek wielkanocnych. Klasycznie w kształcie mini babeczki i oryginalnie w kształcie jajka. Babeczki zrobione są na podstawie ciasta marchewkowego. Użyłam różnych wariantów dekoracji, żeby pokazać kilka możliwości. Są pyszne! – Sprawdź sam. 

Składniki:

  • 50g mąki pełnoziarnistej orkiszowej
  • 200g mąki kokosowej
  • 180g startej marchewki
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 3 łyżki erytrolu
  • 2 łyżki miodu
  • 3 łyżki nierafinowego oleju kokosowego
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka cukru migdałowego
  • 1 łyżka cynamonu
  • 1 łyżka imbiru

Do dekoracji (do wyboru):

Przygotowanie:

  1. Marchewkę umyj i obierz.
  2. Zetrzyj marchewkę na tarce.
  3. Wszystkie składniki dodaj do naczynia miksującego i zblenduj.
  4. Wyrób ciasto. (Thermomix obroty interwał)
  5. Masę przełóż do formy silikonowej.
  6. Rozgrzej piekarnik.
  7. Piecz 25 minut w temperaturze 180 °C
  8. Po ostygnięciu udekoruj według uznania.

Z przepisu zrobiłam 6 muffinek i 6 jajek.

 

SPRAWDŹ PRZEPIS NA DIETETYCZNĄ BABKĘ ZEBRA <PRZEPIS>